Swatch inaugurates its new headquarters in Biel, Switzerland


Date of publication 04.10.19

After a construction period of almost five years, Swatch inaugurates its new headquarters in Biel – one of the world’s largest timber structures, designed by the Japanese star architect Shigeru Ban. Heralding a new chapter in the history of the brand, this building defies current conventions, just like the watches that are created there.

The architect
Born in 1957 in Tokyo and winner of the 2014 Pritzker Prize, Shigeru Ban is known for his delicate structures and unconventional methods as well as his decisive contribution to innovation and humanity in architecture. Swatch Group collaborated with the architect for the first time on the Nicolas G. Hayek Center in Tokyo that opened in 2007. In 2011, his design won the Swatch Group’s architectural competition for the construction of the new Swatch Headquarters, the new Omega Manufacture, and the Cité du Temps, particularly convincing with its original yet pragmatic concept as well as the ability to respect the brand-specific spirit for each of these buildings.


The building
The shimmering, curved silhouette of the new Swatch building extends over a total length of 240 meters and a width of 35 meters. At its highest point, the façade measures 27 meters. The unusual design breaks with the conventions of classic office building architecture and blends harmoniously into the urban environment. The building’s forms awaken the imagination – like a work of art, the interpretation lies in the eye of the beholder. The vaulted façade with an area of over 11,000 m2 rises gently towards the entrance and transitions to the Cité du Temps. Both exterior and interior of the building are interspersed with a variety of leitmotifs, with curved shapes, colors and transparency, as well as with the unusual use of classic materials and building elements.


Inside the building
Inside the building, 25,000 m2 of floor space is spread over five floors for all departments of Swatch International and Swatch Switzerland. The surface area of the four upper floors decreases successively from floor to floor, while galleries with glass balustrades provide a view of the lower floors. In addition to the regular workplaces, various common areas are distributed throughout the building: a cafeteria on the ground floor, which is open to all Swatch employees and their visitors; small rest areas at various locations in the building. For moments when privacy is necessary, separate “Alcove Cabins” accommodate up to six employees for telephone calls or work requiring particular concentration. An especially unusual installation is located at the very rear of the second floor: a staircase that leads to nowhere – the so-called “Reading Stairs” – whose steps and views encourage brainstorming among colleagues during creative breaks. Five black olive trees extend up to two stories in height. The evergreen Bucida buceras feels very comfortable at room temperature and keeps its fine leaves all year round. The basement extends under the entire length of the building. In addition to the technical rooms, ventilation center and archive, it also houses the underground car park, with 170 car parking spaces and 182 bicycle parking spaces.


The lobby
Looking out onto Nicolas G. Hayek Street, the entirely glazed entrance area features generous dimensions as well as the sense of transparency, openness and lightness. While its zigzag shape stems from the timber grid frame of the façade, it also plays a role in the building physics, for example in relation to wind loads. This zigzag glazing begins at a height of 5.5 meters and extends to a height of 22 meters. Below the glazing, glass shutters – known best for their industrial applications – open and close automatically: in fact, they are glass “blinds” that have to be able to withstand wind and rain and be adequately insulated. Two glass elevators take employees and visitors to the upper floors and to the glass pedestrian bridge on the 3rd floor, which connects the Swatch building to the Cité du Temps. Galleries on three floors offer views of the entrance area.


Sustainability
A clever use of groundwater to heat and cool the building and solar power from the photovoltaic system make a significant contribution to an optimum CO2 balance. From Velospot bicycle sharing and charging stations to intelligent blackouts and glazing, from LED lighting and highly efficient ventilation systems to thermal component activation and paperless offices: thanks to state-of-the-art technology and know-how, the new Swatch building demonstrates that modern construction and modern ways of working can be in harmony with nature. Only timber from Swiss forests – mainly spruce – was used in the construction. A total of just under 1,997 cubic meters of this was needed, a quantity that regrows in the Swiss forest in less than two hours.


Cité du Temps
Also designed by Shigeru Ban, the Cité du Temps, measuring 80 x 17 x 28 meters, forms an independent architectural unit that perfectly complements the Swatch building. Each of its 14 arcades has a span of 15 meters and is 5 meters wide. The Cité du Temps hosts both the Omega Museum, located on the 1st floor, as well as PLANET SWATCH on the 2nd floor. The Nicolas G. Hayek Conference Hall on the 4th floor, which is reserved for Swatch Group, stands out with its elliptical shape.


www.swatch.com

FacebookTwitterEmailPinterestAddthis